Salaam, Kami Dari Tim Pemasaran Muslim Pro!

Siri ‘Salaam…’ memperkenalkan Tim Muslim Pro kepada lebih daripada 100 juta pengguna kami. Ketahui apa yang kami lakukan, dan bagaimana kami berfungsi untuk aplikasi Muslim nombor 1 di dunia!


Apa yang sebenarnya kami lakukan dalam Muslim Pro?

Tim Pemasaran dan PR di Muslim Pro menyusun strategi bagaimana jenama menyampaikan misi dan visi – yang bertujuan untuk memberi inspirasi dan memperkasakan komuniti Muslim global melalui teknologi. Selain itu, kami juga menguruskan pelbagai media sosial dan platform komunikasi lain untuk memastikan dan mengekalkan hubungan berkualiti dengan komuniti Muslim kami, di seluruh dunia. Kami ingin mengenali ANDA, komuniti Muslim kami dengan lebih dekat, dan anda juga harus mengenali kami!

Berapa besar (atau kecil) tim kami?

Kami adalah Tim yang cukup kecil yang dikhususkan untuk pelbagai aspek komunikasi – pemasaran digital, hubungan PR dan media dan banyak lagi. Ukuran tim kami tidak sama sekali menjadi kayu ukur kualiti kerja kami! Bak kata pepatah Melayu “kecil-kecil cili api” dan ini bermaksud seseorang mungkin kecil tetapi kuat; dan itulah kami. Kami mungkin pasukan yang kecil, tetapi kami mempunyai kekuatan kami sendiri 🙂

Apa yang diperlukan untuk menjadi sebahagian daripada kami?


Kita tidak akan berbohong dan mengatakan bahawa minat dan semangat adalah perkara yang palling kami utamakan. Perlu ada keseimbangan yang baik antara hard skill dan soft skill. Namun, kami tahu apa yang menjadikan kami sama; rasa ingin berkhidmat dan berbakti untuk saudara Islam kita diseluruh dunia. Dan dengan itu, semua yang lain datang secara semula jadi – rasa ingin tahu, kreativiti, rasa pengembaraan. Semuanya bermula dengan niat dan sikap yang betul!

Kami juga semakin berkembang dan sentiasa mencari bakat untuk menyertai pasukan kami.

Apa yang menjadikan kami sama; rasa ingin berkhidmat dan berbakti untuk saudara Islam kita diseluruh dunia

Abdullah Zaidani, 
Marketing & PR Manager

Bahagian pekerjaan yang paling bermanfaat?

Kami sentiasa berinovasi untuk memastikan bahawa komuniti Muslim global mendapat manfaat daripada apa yang kami siarna untuk tatapan/bacaan pengguna kami di seluruh dunia. Jadi, tidak ada satu hari pun yang sama dan itulah yang membuat kami sentiasa teruja. Yang paling utama sekali, apabila kami melihat karya kami menjadi inspirasi dan dihargai oleh umat Islam, inilah yang memberikan kami kepuasan terbaik.

Pilih salah satu: Wira super Marvel atau DC? Dan mengapa?

Saya membesar menonton siri animasi X-Men dengan pengenalan ikonik itu. Selain kekuatan mereka yang lebih menarik (dan mempunyai batasannya tidak seperti * ahem * Superman), naratifnya jauh lebih menyesalkan – mutan (pahlawan super) dalam pertempuran berterusan melawan ketidakadilan dan prasangka masyarakat sambil menyeimbangkan kemanusiaan dan tanggungjawab mereka terhadap manusia – pelaku!