Makan Makanan Sihat Seperti Nabi Muhammad ﷺ Di Musim Pandemik Ini

Dengan COVID-19 yang masih memberi impak kepada dunia, banyak dari kita terkurung di rumah sepanjang hari, sibuk menyelesaikan pekerjaan dan tanggungjawab lain. Memikirkan apa yang harus dimakan boleh menjadi satu lagi cabaran harian dan mungkin membuat kita tidak dapat menjaga pemakanan yang sihat dimana terdapat lebih banyak keperluan yang lebih diutamakan, mulai dari emosi hingga kewangan.


Makan makanan yang berkhasiat dan seimbang adalah penting untuk menjaga kesihatan yang baik secara fizikal dan penting dalam menyokong kesihatan mental juga. Mengetahui cara menambahkan keseimbangan nutrien dalam pengambilan harian kita dapat membantu menjadikan proses ini terasa kurang menakutkan dan berpotensi meningkatkan kesihatan kita dalam jangka masa panjang.

Tabiat makan yang sihat juga dianjurkan oleh Nabi Muhammad ﷺ yang kita sayangi. Senarai berikut menyediakan 5 makanan kegemarannya bersama faedah kesihatannya yang boleh kita pertimbangkan untuk dimakan dalam kehidupan seharian.

Kurma

Siapa yang tidak kenal apa itu kurma? Ia adalah buah-buahan yang enak yang ditanam dari pokok kurma (Phoenix dactylifera) dan berasal dari kawasan Timur Tengah. Walaupun kurma tinggi gula secara semulajadi, ia juga mengandungi banyak nutrien penting yang mesti dimasukkan ke dalam makanan harian kita. Buah-buahan ini kaya dengan serat, Vitamin B-6 dan mineral seperti zat besi, kalsium, kalium, mangan, dan tembaga. Kajian dari International Journal of Clinical and Experimental Medicine menyatakan bahawa kurma juga menunjukkan peranan dalam pencegahan penyakit melalui aktiviti anti-oksidan, anti-radang dan anti-bakteria.

Bercakap mengenai kurma, Nabi Muhammad ﷺ selalu mempunyai tujuh biji kurma setiap hari dan mengesyorkan agar kita memakannya.


Diriwayatkan dari Sa`d, Rasulullah ﷺ bersabda;

“Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.” 

[HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]

Madu

Madu telah digunakan dalam perubatan tradisional selama beratus-ratus tahun. Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry, madu berkualiti tinggi mengandungi banyak antioksidan penting. Ini termasuk asid organik dan sebatian fenolik seperti flavonoid. Para saintis percaya bahawa gabungan sebatian ini memberikan kekuatan antioksidan kepada madu. Antioksidan dikaitkan dengan pengurangan risiko serangan jantung, strok, beberapa jenis barah dan juga dapat meningkatkan kesihatan mata.

Nabi ﷺ biasa minum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi. Seperti yang dia katakan dalam sebuah hadis,

“Ubat terbahagi tiga: minum madu lebah, berbekam dan membakar dengan api. dan umatku dilarang membakar dengan api”. 

(Riwayat Bukhari)

Minyak Zaitun

Minyak zaitun adalah minyak semula jadi yang diekstrak dari zaitun, buah dari pokok zaitun. Pakar bersetuju bahawa minyak zaitun mempunyai banyak manfaat kesihatan, terutama minyak zaitun extra virgin yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan jantung. Ini menurunkan tekanan darah, melindungi kolesterol LDL “buruk”, zarah dari pengoksidaan dan meningkatkan fungsi saluran darah.Selain daripada itu, ia juga tidak menyebabkan kenaikan berat badan jika anda menggunakannya untuk memasak. Dalam kajian selama 30 bulan di lebih 7,000 pelajar kolej Sepanyol, memakan banyak minyak zaitun tidak berkaitan dengan kenaikan berat badan.

Zaitun juga merupakan salah satu makanan kegemaran Nabi Muhammad. Diriwayatkan dari ‘Umar bahawa Rasulullah ﷺ bersabda,

“Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat”

(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Susu

Penyelidikan baru dari University of South Australia menilai biomarker genetik di antara lebih daripada 400,000 orang. Kajian mendapati bahawa pengambilan susu yang lebih besar dikaitkan dengan kolesterol darah yang lebih rendah, kadar lipid darah yang lebih rendah dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Selain daripada penyelidikan itu, orang yang mempunyai makanan yang kaya dengan susu dan produk susu dapat mengurangkan risiko jisim tulang rendah sepanjang kitaran hidup kerana kaya dengan kalsium. Makanan dalam kumpulan susu memberikan nutrien penting, termasuk kalsium, kalium, vitamin D dan protein.

Nabi Muhammad ﷺ juga suka mempunyai susu kambing dan unta. Susu bahkan disebut dalam Al-Quran:

“Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terhasil dari dalam perutnya, yang lahir daripada antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya.”

(Surah al-Nahl : 66)

Barli

Barli adalah bijirin utama dan ia adalah salah satu bijirin pertama yang ditanam, terutama di Eurasia seawal 10,000 tahun yang lalu. Menurut Jurnal Analisis Makanan dan Dadah, kajian epidemiologi menunjukkan bahawa pengambilan barli bijirin secara berkala dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kronik dan memerangi penyakit yang berkaitan dengan pemakanan umum termasuk barah, penyakit kardiovaskular, diabetes dan obesiti. Nabi ﷺ rupanya juga pernah menggunakan barli dalam bentuk roti, doh dan bubur.

“Rasulullah ﷺ datang kepada kami, dan bersamanya adalah Ali bin Abu Talib, yang baru saja sembuh dari penyakit. Kami mempunyai banyak buah kurma yang belum matang, dan Nabi ﷺ sedang makan dari mereka. Ali mengulurkan tangan untuk makan, dan Nabi ﷺ berkata kepada Ali: ‘Berhenti, wahai Ali! Anda baru saja sembuh dari penyakit. ‘Saya membuat beberapa sayur dan barli untuk Nabi ﷺ, dan Nabi ﷺ berkata kepada Ali:’ Wahai Ali, makanlah sebahagian ini, kerana itu lebih baik untukmu. ‘”

[Ibnu Majah 3442 ]

Makanan sihat ini bukan sahaja untuk dimakan semasa wabak ini. Kita dapat menjadikannya sebagai tabiat sihat yang ada dalam kehidupan seharian kita seperti Nabi Muhammad ﷺ dan menuai manfaat kesihatan dan sunnah. Semoga Allah sentiasa melindungi dan memberkati kita semua dengan kesihatan dan kebahagiaan yang baik.

Ditulis Oleh:Hessy Trishandiani